4 min read

F-zin, Faktografov newsletter: Uvodnik

Dragi čitatelji i čitateljice, pred vama je F-zin, Faktografov newsletter. U ovom uvodnom broju provest ćemo vas kroz sadržaj koji će svakog ponedjeljka u mjesecu stizati u vaš inbox.
F-zin, Faktografov newsletter: Uvodnik

Drage čitateljice i čitatelji,

pred vama je F-zin, Faktografov newsletter. Ovaj nulti, uvodni broj šaljemo na 150 adresa vama koji ste nam pomogli da ga izgradimo. Rubrike i sadržaj rezultat su vaših odgovora na upitnik koji smo ranije slale. U ovom uvodnom broju provest ćemo vas kroz sadržaj koji će svakog ponedjeljka u mjesecu  stizati u vaš inbox. Šaljite nam dojmove i mišljenja, javite nam što vam se sviđa, a što želite promijeniti. Nadamo se da će temeljem te suradnje F-zin rasti i mijenjati se zajedno s nama.


ŠIRA SLIKA

Svaki broj F-zina imat će zasebnu temu. Za svaku temu pružit ćemo širu sliku, staviti pod povećalo kontekst u kojem se razvija.

Tema prvog broja, koji možete očekivati posljednjeg ponedjeljka u lipnju, bit će lokalni izbori, koje ćemo analizirati u kontekstu globalnih trendova dezinformiranja. Podsjećamo da smo izborne rezultate analizirali temeljem podataka u otvorenom formatu, koje smo prikupili od DIP-a. Sve naše izborne analize možete čitati ovdje. Radi lakše obrade prikupljenih podataka, kreirali smo tražilice koje smo otvorili za sve naše čitatelje i čitateljice. Nakon prvog kruga objavili smo tražilicu sastava županijskih skupština te gradskih i općinskih vijeća.

Nakon drugog kruga otvorili smo tražilicu koja nudi uvid u rezultate izbora za načelnike općina, gradonačelnike i župane, kao i usporedbu s rezultatima lokalnih izbora 2017. godine.

ilustracija: Faktograf.hr

BEKSTEJDŽ

U ovoj rubrici upoznavat ćemo vas s metodama provjere koje koristimo u redakciji te donositi savjete i upute za provjeru točnosti. Gotovo svi ste u upitniku naznačili upravo to: da želite čitati o metodama provjere točnosti koje i sami možete koristiti, kao i o alatima koje koristimo.

SEE CHECK

Neće izostati ni regionalni kontekst dezinformiranja, kroz novosti iz SEE Check mreže portala za provjeru činjenica.

HITOVI MJESECA

Na koncu, donosimo pregledne liste najčitanijih, ali i najbizarnijih provjera točnosti.

Cjepivo kod ljudi ne uzrokuje magnetna svojstva
Bizarna tvrdnja da mjesto cijepljenja protiv Covida-19 dobiva magnetna svojstva obišla je svijet. Netočna je.
Iz FFP2 maske neće izaći larve ako je lagano pečete 90 minuta
Ponovili smo eksperiment iz viralnog videa, koji neutemeljeno i potpuno nelogično tvrdi da se nakon pečenja iz maske mogu izleći larve.

PITALI STE

Tu su i zanimljivosti iz naše rubrike Pitali ste, odnosno najzanimljivija pitanja naših čitateljica i čitatelja.

Mentalno zdravlje u doba pandemije
Mnogim našim sugrađanima pandemija je narušila mentalno zdravlje. Stručnjaci predviđaju da najgore tek dolazi.
Trudnoća i cjepiva protiv Covida: Ne zna se dovoljno, ali zasad nema razloga za uzbunu
Trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, već dolazi u obzir ako je trudnica rizična za teške oblike bolesti COVID-19.

PROČITALE SMO

S vama ćemo dijeliti zanimljive članke, istraživanja i knjige koje smo pročitale. I u ovoj rubrici vodimo se vašim odgovorima – pregledne liste najčešći su odgovor na pitanje iz upitnika o tome što želite čitati u newsletteru.

P.S. Imate sugestiju, kritiku ili prijedlog teme za neki budući broj F-zina? Pišite nam na [email protected] ili odgovorite direktno na ovaj newsletter.

Ako vam F-zin slijeće u Gmail i nalazite ga pod tabom Promotions ili Spam, povucite ga u Primary inboks i kliknite "Da" kada vam se prikaže pitanje želite li da vam naš newsletter svaki put dolazi u Primary inboks. Hvala! Sve brojeve F-zina možete pronaći ovdje.

F-zin newsletter - Politika privatnosti - Faktograf.hr

Vaša privatnost nam je važna!