8 min read

F-zin #17: Priroda i europsko društvo

Što je ekološka mreža Natura 2000? Na koji način čuva ugrožene vrste i staništa? Koje su mjere očuvanja članice Europske unije dužne provoditi i što ako te mjere ne provode?
F-zin #17: Priroda i europsko društvo

Drage čitateljice i čitatelji,

krajem rujna otkrili smo (1, 2, 3) da u srcu Parka prirode Velebit, podno Tulovih greda, s radom (opet) počinje kamenolom. Park prirode Velebit na razini Republike Hrvatske štiti Zakon o zaštiti prirode, a zaštićen je i na razini Europske unije – dio je ekološke mreže Natura 2000.

U ožujku prošle godine pisali smo kako je HDZ-ova vlast u Obrovcu odlučila da se smeće iz čitave Zadarske županije može odlagati na bivši divlji deponij kraj crpilišta pitke vode iz Zrmanje. Rijeka Zrmanja dio je mreže Natura 2000.

Što je ekološka mreža Natura 2000? Na koji način čuva ugrožene vrste i staništa? Koje su mjere očuvanja članice Europske unije dužne provoditi i što ako te mjere ne provode?

ilustracija: Faktograf.hr
U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije nam pojasnilo ima li kamenolom ispod Tulovih greda svu potrebnu dokumentaciju.

ŠIRA SLIKA

Natura 2000 ekološka je mreža koja obuhvaća 18% kopnenog te 6% morskog područja Europske unije. Čine je staništa i vrste koje su Europskoj uniji važne jer su ugrožene, ranjive, rijetke ili endemske, a u okviru Direktive o pticama i Direktive o staništima. Direktiva o pticama donesena je 1979. godine, Direktiva o staništima 1992. godine, a zajedno popisuju oko 2000 vrsta i 230 stanišnih tipova čiji je opstanak nužno osigurati u zemljama članicama.

Direktive, međutim, propisuju samo opća načela, a svaka država za sebe odlučuje kako će provoditi odredbe direktiva, odnosno snosi odgovornost za očuvanje mrežom obuhvaćenih staništa i vrsta. Vlada RH 2013. godine donijela je Uredbu o ekološkoj mreži Republike Hrvatske. Ona obuhvaća područja mreže Natura 2000, a pokriva 36,67% kopnenog teritorija i 16,26% obalnog mora.

screenshot: Natura 2000 Network Viewer, EEA

Gospodarska djelatnost dopuštena je na području obuhvaćenom mrežom Natura 2000, osim ako su nacionalnim zakonodavstvima predviđena stroža pravila. U priručniku “Eksploatacija neenergetskih mineralnih sirovina i Natura 2000“ ne stoji da je eksploatacija zabranjena pa tako nije zabranjena ni u Parku prirode Velebit. Međutim, ekstrakcija neenergetskih mineralnih sirovina mora se obavljati u skladu sa zakonodavstvom o okolišu EU-a, koje uključuje Direktive o staništima i pticama. A to znači obvezu provođenja ocjene prihvatljivosti utjecaja na područje očuvanja, koja je u slučaju kamenoloma Romanovac pod Tulovim gredama – izostavljena.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja tvrdi da je sve po zakonu, da se ocjena prihvatljivosti utjecaja provodi prije podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu. Budući da su lokacijski uvjeti izdani krajem 80-ih, navodi Ministarstvo, nije bilo potrebe za provođenjem ocjene prihvatljivosti. Međutim, činjenica da područje u vrijeme početka rada kamenoloma nije spadalo pod mrežu Natura 2000 ne znači da država smije dozvoliti daljnju devastaciju.

Nije točno da kamenolom u PP Velebit neprekidno radi od 1987. pa zato ne treba procjenu utjecaja na okoliš
Kamenolom nije bio aktivan, odnosno unutar kamenoloma nisu se provodile nikakve aktivnosti od 2005. do danas, navodi ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban.

Europska komisija prati provedbu Direktive o staništima, a može pokrenuti i pravne postupke ako država članica ne provodi zakonodavstvo EU-a na ispravan način. Stoga se Faktograf obratio njihovom predstavništvu u Hrvatskoj s pitanjem odnose li se mjere zaštite zaštićenih područja i na one projekte koji su odobreni prije primjene Direktive. Iz Predstavništvo EK u Hrvatskoj odgovorili su nam: ako je plan ili projekt odobren prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i prije nego što se Direktiva o staništima počela primjenjivati na predmetno područje Natura 2000, ne postoji obveza provođenja ocjene prihvatljivosti. Upozoravaju, međutim, da je Hrvatska, prema članku 6. Direktive o staništima, trebala poduzeti odgovarajuće korake kako bi se na područjima očuvanja izbjeglo pogoršanje prirodnih staništa i staništa vrsta. Odredba se primjenjuje i na planove i projekte koji su već bili odobreni u prošlosti, uključujući projekte odobrene prije nego je članak 6. stavak 3. Direktive, koji propisuje ocjenu prihvatljivosti, postao primjenjiv. Pitanjem crpi li se rudno bogatstvo u zaštićenom parku prirode bavit će se, osim Državnog odvjetništva, i Državni inspektorat. Hoće li se slučajem baviti i Europska komisija? Komisija je, primjerice, 2004. godine tužila Portugal na Sudu Europske unije radi kršenja članka 6. stavka 3. Direktive o staništima. Presuda je glasila da je Portugal autorizacijom projekta izgradnje ceste kroz područje zaštićeno mrežom Natura 2000, unatoč negativnoj ocjeni prihvatljivosti, prekršio spomenuti članak.

Uz Državni inspektorat, izvide oko slučaja kamenoloma na Velebitu provodi i državno odvjetništvo
Općinsko državno odvjetništvo naložilo je provođenje izvida radi provjere objavljenih informacija u slučaju aktiviranja kamenoloma Romanovac.

Manjak komunikacije između tijela EU-a koja propisuju načela očuvanja staništa i vrsta te država članica koje ta načela provode prepreka je u nastojanju da se očuva bioraznolikost Europe. Nedostaje i obvezujućih mehanizama za članice Europske unije koje same biraju modele provedbe. A tu je i tema koja nas rijetko zaobiđe – granice. Dinara je najmlađi hrvatski park prirode. Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara, koji je Hrvatski sabor donio 2021. godine, odnosi se na južnu stranu tog planinskog lanca, koja je u Hrvatskoj, koja je dio mreže Natura 2000. Dinara se, međutim, proteže i kroz Bosnu i Hercegovinu. A pticama je svejedno.

HITOVI MJESECA

Strateške SLAPP tužbe protiv novinara postale su svakodnevna rutina u europskim zemljama
’Ovo je borba Davida protiv Golijata jer oni koji imaju moć i sredstva pokušavaju ušutkati one koji nisu u istoj poziciji“, navodi potpredsjednica Europske Komisije Věra Jourová.
Nije točno da je trenutna inflacija najveća otkad je Hrvatske
Mnogi su mediji izvijestili da je inflacija u Hrvatskoj najveća otkad postoje mjerenja. Radi se o nesporazumu uzrokovanom promjenom metodologije.
Je li gašenje rafinerije nafte u Sisku izdaja nacionalnih interesa?
Oporba tvrdi da je Plenković gašenjem rafinerije u Sisku izdao nacionalne interese. Plenković tvrdi da je oporba pod ruskim utjecajem. Nitko ne nudi dokaze za svoje tvrdnje.

A u listopadu smo proslavili i 7. rođendan!

0:00
/

SEE CHECK

EuroPride: Myths, “cancellation” and looking for the culprit
<p>It was already known in 2019 that Belgrade would host this year’s EuroPride. However, as the event approached and as intensive work was done on its preparation, the opponents of this event, from individuals to the media, worked just as intensively as the organizers – and they worked to demonize t…
Global temperatures have been rising for the past 17 years
<p>Original article (in Slovenian) was published on 19/09/2022 In an interview for the portal Demokiacija.si on 26 August, Rafael Mihalich, a tenured professor and head of the Laboratory for Electric Power Supply at the Faculty of Electrical Engineering, University of Ljubljana, was asked why he tho…
The Russo-Japanese War: the forgotten mobilisation of 1904
<p>Original article (in Serbian) was published on 05/10/2022 Web portals Nova S, Srbin.info, Webtribune and Rekreativno reported that Russia had declared mobilisation only twice before 2022, during the First and Second World Wars. Russia indeed mobilised its army during the mentioned two wars, but m…

PROČITALE SMO

How Google’s Ad Business Funds Disinformation Around the World
The largest-ever analysis of Google’s ad practices on non-English-language websites reveals how the tech giant makes disinformation profitable.
Semafor Is The Problem | Defector
All around the world, and especially in the United States, widening economic inequality, deep sociological divides, pathetic political systems, rapacious capitalism, and failing public institutions have stripped concepts like the common good, democracy, and progress of any broadly shared meaning. Un…

P.S. Imate sugestiju, kritiku ili prijedlog teme za neki budući broj F-zina? Pišite nam na [email protected] ili odgovorite direktno na ovaj newsletter. Sve brojeve F-zina možete pronaći ovdje.

Ako vam F-zin slijeće u Gmail i nalazite ga pod tabom Promotions ili Spam, povucite ga u Primary inboks i kliknite “Da” kada vam se prikaže pitanje želite li da vam naš newsletter svaki put dolazi u Primary inboks.

F-zin newsletter | Politika privatnosti | Faktograf.hr

Vaša privatnost nam je važna!