4 min read

F-zin #6 – nastavak: Kako se iskorištava umirovljenike u Hrvatskoj

F-zin #6 – nastavak: Kako se iskorištava umirovljenike u Hrvatskoj

Drage čitateljice i čitatelji,

Faktograf je u studeni zakoračio kao samostalni neprofitni medij. Kako pojašnjavamo u zajedničkom priopćenju, udruga Faktograf, koju su osnovale članice i članovi redakcije, od Gonga će preuzeti nakladništvo nad portalom Faktograf.hr.

Nova faza poklapa se i s našim 6. rođendanom – internetom smo zaplovili uoči parlamentarnih izbora 2015. godine, s ciljem da u javni prostor uvedemo koncept odgovornosti za javno izrečene tvrdnje. Kao mali poklon šaljemo vam dva dodatna teksta o temi kojom smo se bavili u 6. broju F-zina i koja je posljednjih tjedana najčitanija tema na našem portalu: problemima s kojima su suočeni stariji građani i građanke.


Mirovina bez mira: Kako se iskorištava umirovljenike u Hrvatskoj
Sve više umirovljenika u Hrvatskoj mora raditi da bi preživjeli. Dvije umirovljenice podijelile su s nama svoja iskustva s tržištem rada.
Internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba
Najčešće žrtve prijevara su naši stariji sugrađani. Dio problema su predrasude prema kojima su stariji ljudi teret društvu.

Iskoristit ćemo priliku da najavimo da, uz F-zin, razmišljamo o još jednom newsletteru. Zamislile smo ga kao dvotjedni agregator naših najboljih i najčitanijih tekstova. Voljele bismo čuti i vaše mišljenje, biste li čitali takav newsletter? Pišite nam na [email protected], u inboxe na našim stranicama na društvenim mrežama ili odgovorite direktno na ovaj newsletter.

A u slučaju da vi nama želite nešto pokloniti za rođendan, preporučite F-zin prijateljima, rodbini ili kolegama – sve brojeve možete pronaći ovdje.

Svaki broj F-zina ima zasebnu temu. Za svaku temu pružit ćemo širu sliku, staviti pod povećalo kontekst u kojem se razvija. U rubrici Bekstejdž upoznavat ćemo vas s metodama provjere koje koristimo u redakciji te donositi savjete i upute za provjeru točnosti. Neće izostati ni regionalni kontekst dezinformiranja, kroz novosti iz SEE Check mreže portala za provjeru činjenica. U rubrici Najveći hitovi donosimo pregledne liste najčitanijih, ali i najbizarnijih provjera točnosti, kao i zanimljivosti iz naše rubrike Pitali ste, odnosno najzanimljivije upiti čitatelja i čitateljica. Za kraj, u rubrici Pročitale smo dijelimo zanimljive članke, istraživanja i knjige koje smo pročitale.

Hvala što nas pratite i čitate!

ilustracija: Faktograf.hr

Do novog broja F-zina, bacite oko na na nekoliko tekstova.

Top lista regionalnih dezinformatora
Dezinformacije ne poznaju granice, posebno tamo gdje među državama nema jezične barijere. Članice SEE Check mreže iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske predstavljaju zajedničku analizu regionalnih dezinformatora koji netočne tvrdnje šire iz pozicije znanstvenih autoriteta.
Boris Dežulović nije širio govor mržnje, niti kršio Deklaraciju
Optužbe Ministarstva branitelja, HVIDR-e i ostalih nadovezuju se upravo na ono što je Dežulović u kolumni opisao.
Zaziva li Banožić opoziv predsjednika Milanovića kao ‘psihijatrijskog slučaja’ ili samo ne pazi što govori?
Ministar obrane Mario Banožić, odnosno premijer Andrej Plenković, teško bi mogli postići opoziv predsjednika Milanovića.

P.S. Imate sugestiju, kritiku ili prijedlog teme za neki budući broj F-zina? Pišite nam na [email protected] ili odgovorite direktno na ovaj newsletter.

Ako vam F-zin slijeće u Gmail i nalazite ga pod tabom Promotions ili Spam, povucite ga u Primary inboks i kliknite “Da” kada vam se prikaže pitanje želite li da vam naš newsletter svaki put dolazi u Primary inboks. Hvala! Sve brojeve F-zina možete pronaći ovdje.

F-zin newsletter - Politika privatnosti - Faktograf.hr

Vaša privatnost nam je važna!