10 min read

F-zin #34: Jezičina na vagi

Kako trenutno izgleda komunikacija u državnom vrhu? Na što je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića? Slažu li se s upozorenjem svi ustavni suci i sutkinje? Je li Hrvatska u ustavnoj krizi? Je li izvršen državni udar?
F-zin #34: Jezičina na vagi
ilustracija: Ivana Živković/Faktograf.hr
audio-thumbnail
Poslušajte F-zin #34: Jezičina na vagi
0:00
/609.5

Drage čitateljice i čitatelji, 

HDZ je prošlog petka na Facebooku objavio da predsjednik Zoran Milanović planira nakon izbora “Hrvatima otimati djecu”. Toj tvrdnji priložili su video, pet sekundi tijekom kojih Milanović izgovara “Nakon izbora. Pa kažem, pohapsiti im sve i uzeti djecu za taoce”. 

Predsjednik zapravo govori o ovlastima Ustavnog suda, a pet sekundi djelić je polusatne presice koju je održao u Vinkovcima 22. ožujka. Mediji su ubrzo počeli izvještavati da je izjava izvučena iz konteksta, a reagirao je i sam Zoran Milanović. 

Ipak, kratka izjava o “otimanju djece” nastavila se širiti putem brojnih profila i grupa na Facebooku bez konteksta da Milanović govori o ovlastima Ustavnog suda, o čemu možete čitati na Faktografu

U reakciji objavljenoj na Facebooku, predsjednik Milanović HDZ-ovu objavu naziva “prljavim uratkom koji kao da je potpisao sam Goebbels”. Nastavlja kako je “gangsterski Ustavni sud spreman učiniti sve da zaštiti HDZ-ove lopove od gubitka izbora”. 

Milanović je Ustavni sud nazvao “gangsterskim” i na spomenutoj presici u Vinkovcima, gdje se osvrnuo i na Upozorenje koje mu je Ustavni sud uputio 18. ožujka: “Sad je zmija pokazala svoju jezičinu, rascvalu, kao u priči o Šumi Striborovoj Ivane Brlić-Mažuranić, kad snaha, tako lijepo opisana, isplazi jezik kad vidi jaje”. 

Zmijskim usporedbama se krajem veljače poslužio i doajen HDZ-a Vladimir Šeks, kada je za Daliju Orešković kazao da “mržnja i otrov prema HDZ-u” izbijaju iz “svakog njenog šupljeg zuba” te zaradio pljesak okupljenih HDZ-ovaca. A Šeks je dan prije Upozorenja Ustavnog suda pažnju javnosti usmjerio i na članak 97. Ustava prema kojem Ustavni sud na prijedlog Vlade može utvrditi da je predsjednik nesposoban za obnašanje dužnosti. 

“Ovo što on radi, i najneupućenijem je jasno da nešto ozbiljno s njim nije u redu”, glasila je poruka premijera Andreja Plenkovića iz Bruxellesa, koju je HDZ prije nekoliko dana objavio na službenoj stranici na Facebooku. Iz Bruxellesa je poručio i da “imamo posla s čovjekom koji ima problema”, koji “nudi kaos, nered, cirkus” te “Hrvatsku vodi u ruski kamp, u izolacionizam u EU-u”. S proslave HDZ-ovog rođendana u Osijeku sredinom ožujka poručio je da HDZ neće dopustiti Milanoviću da “izvuče Hrvatsku iz okrilja demokratskog Zapada, iz EU-a i NATO-a”, odnosno da mu neće dopustiti da “Hrvatsku isporuči Rusiji”.

Zastrašivanje javnosti tu ne staje. “Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod, građane, oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu koja je ustavni puč. Dakle, ovo je čisti puč”, komentirao je Milanović iz Vela Luke Upozorenje Ustavnog suda. “Sve moramo nazvati pravim riječima – to je pravi mini državni udar“, kazao je istog dana Plenković, referirajući se na ranije najavljenu kandidaturu Milanovića na listi SDP-a s pozicije predsjednika države.

Na što je Ustavni sud upozorio Zorana Milanovića? Slažu li se s upozorenjem svi ustavni suci i sutkinje? Je li Hrvatska u ustavnoj krizi? Je li izvršen državni udar?

HDZ-ova dezinformacija da je Zoran Milanović najavio otimanje djece proširila se društvenim mrežama - Faktograf.hr
HDZ je objavio pet sekundi izjave Milanovića o ovlastima Ustavnog suda i prikazao je u potpuno netočnom kontekstu.

ŠIRA SLIKA

Zoran Milanović šokirao je javnost 15. ožujka kada se pojavio na presici SDP-a i najavio da će na predstojećim parlamentarnim izborima kao nestranačka osoba nositi listu SDP-a u prvoj izbornoj jedinici. Tri dana kasnije, Ustavni sud na sjednici je zaključio kako nije ustavno da predsjednik Republike istovremeno bude i kandidat na parlamentarnim izborima. Sud je Milanovića pozvao da odmah podnese ostavku na dužnost predsjednika ili da, u suprotnom, ostane na mjestu predsjednika države, ali odustane od kampanje za parlamentarne izbore. Milanoviću i SDP-u izdano je Upozorenje.

Parlamentarni izbori 2024. - Faktograf.hr
Live blog Parlamentarni izbori 2024. Izbori su doba godine kada su činjenice najvažnije. Zato ćemo na jednom mjestu, kronološkim redom, objavljivati sve Faktografove tekstove vezane za parlamentarne izbore: ocjenjivat ćemo točnost izjava političara i političarki, razotkrivati izborne dezinformacije na društvenim mrežama te konstruktivno pristupati najbitnijim političkim temama.

Upozorenje glasi: Milanović ne smije biti na izbornim listama niti se pojavljivati na izbornim skupovima. Ni on, ni SDP, ne smiju tijekom kampanje spominjati da je Milanović njihov kandidat za premijera. Kako je izjavio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, ako se utvrdi postupanje protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu – od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, što može uključivati poništenje kandidacijskih lista, ali i samog raspisivanja izbora.

Par sati kasnije, Milanović je odluku Ustavnog suda prekršio. Osim što je izvrijeđao Ustavni sud i njegovog predsjednika, jasno je ponovio kako će biti premijer u slučaju pobjede SDP-a.

Zoran Milanović je pred medijima svaki dan, izlažući se riziku da ga Ustavni sud smijeni ili poništi izbore - Faktograf.hr
Ustavni sud je, kao i ustavni stručnjaci tijekom vikenda, potvrdio da je ovakvo kandidiranje Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima - neustavno.

Suci Andrej Abramović te Ingrid Antičević glasali su protiv izdanog upozorenja, a suci Lovorka Kušan i Goran Selanec napustili su sjednicu prije glasanja, izvijestio je Šeparović novinare, ne objasnivši njihove razloge. Abramović, Kušan i Selanec sastavili su izdvojeno mišljenje koje je Faktograf dobio na uvid

Nije na odmet ponoviti – izdvojena mišljenja ne osporavaju suštinu upozorenja Ustavnog suda, slažu se da se Zoran Milanović dok je predsjednik ne smije natjecati na parlamentarnim izborima kao SDP-ov kandidat za premijera, nositelj liste u 1. izbornoj jedinici. Međutim, iako je većina sudaca odlučila da će se Ustavni sud javnosti obratiti u formi “upozorenja”, troje sudaca se ne slaže da je to u skladu sa zakonom koji definira rad Ustavnog suda. Smatraju i da “nije precizno određeno koja to točno postupanja (izjave, radnje, odluke) predstavljaju povredu Ustava”, da je prijetnja poništavanjem izbora nesrazmjerna da “upozorenje djeluje ograničavajuće na slobodu izražavanja i djelovanja” SDP-a.

Što piše u izdvojenom mišljenju sudaca koji nisu glasali za upozorenje Ustavnog suda Milanoviću i SDP-u? - Faktograf.hr
Iz dokumenta se vidi da i ustavni suci koji nisu glasali misle da se predsjednik ne može uključiti u izbore, ali iznose i niz zamjerki.

“Ustavna kriza”, “mini državni udar” – što su činjenice?

Je li Hrvatska u Ustavnoj krizi? Događa li se u Hrvatskoj državni udar, kako to navode i Milanović i Plenković?

Riječ kriza podrazumijeva stanje konflikta koje se razrješava donošenjem konačnog suda, odnosno odluke. Ustavna kriza, pak, podrazumijeva sukob oko nadležnosti ili djelovanja koja nisu u dovoljnoj mjeri razrađena samim Ustavom. 

Ana Horvat Vuković s Pravnog fakulteta u Zagrebu za Faktograf je potvrdila da nema ustavne krize: “Nismo, niti smo bili, u ustavnoj krizi. Diskurs ‘krize’ ne može se koristiti u situaciji u kojoj Ustav regulira izazove s kojima se hrvatska demokracija suočava i u kojoj Ustavni sud svojim reakcijama osigurava stabilnost. Samorazumljivo je da Ustav ne može detaljno propisati svaku situaciju do koje u životu jedne države može doći. Iracionalno je to očekivati, kao što je i neprihvatljivo nastojati stjecati političke bodove na toj notornoj činjenici”, objašnjava stručnjakinja.

Ako Milanović ne bude uvažavao odluke Ustavnog suda i dalje se nećemo naći u ‘krizi’ sve dok se svi ostali sudionici sustava ponašaju u skladu sa svojim ustavnim dužnostima, ističe Horvat Vuković.

U Hrvatskoj se nije dogodio državni udar, niti smo u ustavnoj krizi - Faktograf.hr
Ana Horvat Vuković s Pravnog fakulteta potvrdila nam je da se ovdje ne može govoriti ni o kakvom „državnom udaru“, već je riječ o političkom nadmetanju.

I njezin kolega s Pravnog fakulteta, stručnjak za ustavno pravo Đorđe Gardašević, slaže se da nema ustavne krize. U gostovanju za N1 televiziju kazao je da "ustavna kriza nastaje u momentu kad nemate odgovor na novonastalo stanje ili kad netko napravi stvar na koju nitko nije računao u smislu vojnog udara, građanskog rata”. Drugim riječima, kaže Gardašević, “dok god Ustav predviđa određene mehanizme, a ovdje predviđa (...), krize nema.”

Sa zaključkom je suglasan i profesor prava Ivan Pađen, koji je na pitanje jesmo li u ustavnoj krizi u Newsroomu N1 televizije odgovorio “Kakva ustavna kriza, dajte molim vas”. 

Što je s tvrdnjama o državnom udaru, odnosno puču? Državni udar definira se kao “neustavna i obično nasilna smjenu vlasti, često uz pomoć vojske”. Ana Horvat Vuković pojasnila nam je da nema govora o državnom udaru te da razbacivanje ovim terminima služi političkom nadmetanju.

“Međusobna optuživanja premijerskih (protu)kandidata o državnim udarima i mini-pučevima treba ostaviti u političkom ringu i domeni afekta“, zaključuje profesorica.

Milanović je u Veloj Luci kazao da je odluka Ustavnog suda “zaglušivanje i ubijanje ljudske volje”. Međutim, ako Milanović i Plenković nastave s istim rječnikom u predstojećim tjednima, rezultat bi mogao biti – zaglušivanje biračke volje.

PARLAMENTARNE IZBORE PRATITE NA FAKTOGRAFU!

Izbori su doba godine kada su činjenice najvažnije. Zato ćemo na jednom mjestu, kronološkim redom, objavljivati sve Faktografove tekstove vezane za parlamentarne izbore: ocjenjivat ćemo točnost izjava političara i političarki, razotkrivati izborne dezinformacije na društvenim mrežama te konstruktivno pristupati najbitnijim političkim temama.

Parlamentarni izbori 2024. - Faktograf.hr
Live blog Parlamentarni izbori 2024. Izbori su doba godine kada su činjenice najvažnije. Zato ćemo na jednom mjestu, kronološkim redom, objavljivati sve Faktografove tekstove vezane za parlamentarne izbore: ocjenjivat ćemo točnost izjava političara i političarki, razotkrivati izborne dezinformacije na društvenim mrežama te konstruktivno pristupati najbitnijim političkim temama.

Izbore možete pratiti i na našem WhatsApp kanalu:

Faktograf.hr | WhatsApp-kanaal
Faktograf.hr | WhatsApp-kanaal

KLIMATSKI PORTAL

Na prvi dan proljeća pokrenuli smo Klimatski portal, novi medijski projekt Udruge Faktograf.

Home - Klimatski portal
Fokus na rješenja

Klima na Zemlji mijenja se pred našim očima, a tko je za to odgovoran, koje su tehnološke mogućnosti za prilagodbu i nošenje s klimatskom krizom, tko i iz kojeg razloga krizu negira, kako je moguće rješavati različite aspekte klimatske krize i još puno puno toga – čitajte na našem novom portalu. Neka vam Klimatski portal posluži kao vodič u klimatskoj krizi u kojoj svi živimo.

Vodič za život u klimatskoj krizi - Klimatski portal
Na prvi dan proljeća pokrenuli smo Klimatski portal - medij koji namjerava biti vaš prozor u sve što trebate znati o klimatskoj krizi.

Pet rubrika, entuzijastična redakcija fokusirana na rješenja prvi će puta u domaćem medijskom prostoru na jednom mjestu kontinuirano pratiti najvažniju temu današnjice. Uživajte u Klimatskom, javite nam prve dojmove!

ilustracija: Jordi Ilić/Klimatski portal

Istražite naš temat "Povijest negiranje klimatske krize" u kojem, među ostalim, opisujemo kako je fosilna industrija razvila istančanu strategiju poricanja.

Povijest negiranja klimatske krize - Klimatski portal
Negiranje klimatske krize ima dugu povijest, počevši od ranih napora industrijskih lobija i nekih znanstvenika koji su pokušavali osporiti ili umanjiti znanstvene dokaze o utjecaju ljudskih aktivnosti na globalno zatopljenje. Tijekom godina, unatoč sve većem broju dokaza koji potvrđuju klimatske promjene, nastavili su se pojavljivati organizirani pokušaji obmane javnosti i političkih lidera kako bi se … više

Temat možete i poslušati na našem kanalu na Spotifyju!

Zanima vas dublji uvid u rad Hrvatskog sabora? Pomoću Gongove platforma Parlametar analizirajte glasanja i zastupnička pitanja. Registrirajte se za Parlametar bilten i jednom tjedno u vašem inboxu bit će podaci o radu Sabora.

Sve brojeve F-zina možete pronaći ovdje. Ako vam F-zin slijeće u Gmail te završava u Promotions ili Spam, povucite ga u Primary inboks i kliknite “Da” na pitanje želite li da newsletter stiže u Primary inbox.

Obavijest o privatnosti – Faktograf.hr - Faktograf.hr
Vaša privatnost nam je važna! U našoj Obavijesti o privatnosti možete doznati: koje vrste podataka obrađujemo, zbog čega to činimo, s kojom pravnom osnovom, tko može imati pristup podacima te prava koja imate sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka. 1. Voditelj obrade Faktograf – udruga za informiranu javnost, Ulica Franje Petračića 6, 10000 Zagreb, OIB: […]